Bővebben: Szabó Karola
Adatok
Név Szabó Karola
Művészeti ág Szalmafonók
Cím 9025, Győr, Bercsényi liget 91.
Telefonszám 96-316458
E-mail carben(kukac)freemail.hu
Saját weblap
Vállalások
Játszóházat vállal Kiállítást vállal Vásározást vállal


Bemutatkozás

Tel.: 30-901-6863

1943. január 27-én születtem Kapolcson. 35 éven keresztül óvónőként dolgoztam, 6 évvel ezelőtt címzetes vezető óvónőként mentem nyugdíjba Győrben. Sokat dolgoztam a közművelődésben – kórusban énekeltem, C kategóriás működési engedéllyel bábszakkört vezettem.

15 évvel ezelőtt – a debreceni Szabó Sándorné népi iparművésszel történt találkozás révén –ismerkedtem meg a szalmafonással. Visszaidézte bennem szülőfalum népi hagyományait, ahol a paraszti élet mindennapos anyaga volt a szalma. Kapolcson legtöbben véka és szakajtó készítésével írták be nevüket a történelembe, ami nekem akkor csak játék volt, miután ellestem tudományukat.

Ahogy erősödött társadalmunkban a hagyományok ápolásának igénye, úgy érlelődött meg bennem a szalmafonás iránti vágy. Az alapokat Törökszentmiklóson szervezett táborokban tanultam, majd később autodidakta módon képeztem magam. Intenzíven a nyugdíjas évek alatt tökéletesítettem tudásomat.

Leányommal – Szukits Éva veszprémi tanítónővel / szintén velem együtt tanulva lett szalmafonó/ a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai vagyunk, rendszeresen zsűriztetünk és kiállítunk. Immár több éve veszünk részt a Mesterségek Ünnepén. Munkáinkban a népművészet elemeit ötvözzük az iparművészettel, ezek között található véka, szakajtó, különböző ajtódíszek, kopogtatók, karácsonyfadíszek, korpuszok, ékszerek, hajcsatok, aratókoszorúk, virágok, ékszerdobozok, stb.

Egész életem szerettem tanítani, okítani a fiatalabb nemzedéket. Öt éve rendszeresen foglalkozom a győri tanítóképzős hallgatókkal, negyedik éve pedig a Veszprémi Közművelődési Intézet által szervezett OKJ-s tanfolyamát látogató tanítványaimmal. Mindezeken túl az ország számos helységébe hívnak szalmafonást tanítani.

2006 márciusában – Aarauban – 40. fő svájci szalmafonóval ismertettem meg új technikákat, ez év ősszel az Esseni Fényfesztiválon képviseltem Magyarországot, korábban pedig Algírban Európát a NESZ küldötteként. A Magyar Turizmus Rt. Közép-dunántúli Régiójának rendezvényein rendszeresen bemutatózok, népszerűsítve ezzel a kismesterséget.

A mondás szerint nem mind arany, ami fénylik. De ez fordítva is igaz. Az értéktelennek tűnő szalma a szárnyaló képzelet segítségével csodálatos alkotássá válhat hozzáértő kezek között.

 

 

 

                      

Képek