Bővebben: Csíkné Bardon Réka
Adatok
Név Csíkné Bardon Réka
Művészeti ág Csuhéfonók
Cím 8474, Csabrendek, Rákóczi u. 31.
Telefonszám 70/431-5956
E-mail bardonreka(kukac)gmail(pont)com
Saját weblap http://www.sumegvarbirtok.hu/cikkek/a-kezmuves/bardon-reka.html
Vállalások
Játszóházat vállal Kiállítást vállal Vásározást vállal


Bemutatkozás
Az alkotás öröme és vágya gyermekkorom óta meghatározza életem, kezem pedig a magyar népművészet, népünk tárgyalkotó kultúrája és az abból fakadó tiszta szellemiség irányítja.
Csabrendeken, a Dunántúl egyik legszebb hegyközségében élek, tevékenykedem műhelyemben és készítek különböző tárgyakat: fűből-fából játékokat a legfinomabb, legapróbb kezekbe, archaikus motívumokból meritkező ékszereket vasból, s szintén vassal ékesítem a tojásokat a patkolás rendje s módja szerint.  A kukoricacsuhéval  való kapcsolatom kislányunk születése óta mélyült el igazán.  A hagyományosan csuhéból készíthető tárgyak (kosarak, szatyrok, lábtörlők, papucsok, üvegbekötések, népi játékok, stb.) készítésén és elsajátításán kívül különös és fontos feladatomnak tartom a különböző szálas anyagokkal (csuhéval, gyékénnyel, sással) való bútorbekötés népi hagyományának kutatását, és e mesterség gyakorlását és őrzését.
Mesterségbeli tudásom szélesítését és elmélyítését a népi iparművészeti zsűrizéseken, a különböző pályázatokon, szakmai megmérettetéseken való részvételek segítik. A fortélyok és fogások megismerésében pedig a környékünkön élő, egykor csuhét fonó nénik tudása, elbeszélései, a tapasztalt mesterek, népművészek tanácsai segítenek, valamint azokról a padlásokon fellelt szatyrok, bekötött székek mesélnek. Különösen fontosnak tartom ezeknek a meséknek és történeteknek a megőrzését a jövő számára.
Párommal és egyben alkotótársammal vallott közös hitünk, hogy a megőrzött hagyományok, és az abból merítő, az általunk elkészített, a használatra szánt tárgyak, magyar népünk élő művészete, és múltunk meséi mutatnak utat nekünk és gyermekeink számára egy tiszta és gazdag világ felé.
Képek