Bővebben: Csík Tamás
Adatok
Név Csík Tamás
Művészeti ág Kovácsok
Cím 8474, Csabrendek, Rákóczi u. 31.
Telefonszám 20/280-6565
E-mail csiktamas1100(kukac)gmail(pont)com
Saját weblap
Vállalások
Kiállítást vállal Vásározást vállalBemutatkozás

weblap: www.sumegvarbirtok.hu/cikkek/a-tuzikovacs/csik-tamas.html

Hazánk egyik legszebb hegyközségében élek és alkotok: Csabrendeken. Édesapám nevelt a vask közé. Kisiskolás éveimtől a szabadidőm nagy részét az ő lakatosműhelyében töltöttem.

Inaséveimben találkoztam először a kovácsok mesterségével a kovács-alapműveletek megismerése alatt. Az évek folyamán kezdett egyre erősebbé válni bennem a kovácsoltvas egyedisége és nemessége iránti tisztelet. Megérintett a vassal és a tűzzel való bánni tudás művészete és mestersége.

2005 óta dolgozom saját lábamon állva műhelyemben. Mesterségbeli fejlődésemet a folyamatos zsűrizések és megmérettetések mellett a tapasztalt kovácsok, mesteremberek és népművészek tanácsai és kritikái segítik. Útmutatásuk soha nem műhelytitok, mert ahogy mondják: "ezt a mesterséget nem szabad eltitkolni".

2011-ben kaptam meg a Népművészet Ifjú Mestere címet.

A magyar népi kultúra, népművészetünk és ősi művészetünk irányította munkáimra kisfalutól kezdve hazánk szomszédos országaiban is számítanak már, akár egy megfáradt falubeli eszközről vagy szerszámról, vagy akár egy műemlékvédelmi rekonstrukciós munkáról is legyen szó.

Párommal, aki nemcsak társam, de alkotótársam is, életünket és munkánkat meghatározó feladatul tűztük ki, hogy a világszerte is kiemelkedően értékes magyar népi kultúrából fakadó szellemiséget vigyázzuk, és élő népi mesterségünkkel és tevékenységünkkel ezt az életben is megmutassuk, a mai kor embere számára élővé, használhatóvá tegyük.

Képek